Ontmoetingsgroep Jong en oud ontmoeten elkaar
Geplaatst op 1 mei 2017 door Anita de Zwart

Jong en oud ontmoeten elkaar, 1 mei 2017
Project rondom 4/5 mei: ontmoetingsgroep en groep 8 Willem Alexanderschool

Vandaag waren wij te gast in groep 8 van de Willem Alexanderschool in Middenhoven, om te vertellen over hoe het was om ‘kind in de oorlog te zijn’.
Twee deelnemers van de ontmoetingsgroep voor vergeetachtigen waren bereid om te vertellen over hun herinneringen en ervaringen. Een uur lang hebben de kinderen ademloos geluisterd en allerlei vragen gesteld, over hoe het was in de oorlog, of je wel naar school kon, of ze NSB- ers kenden, of joodse mensen die waren ondergedoken. Ook werden er enkele spannende verhalen verteld, zoals een kind de oorlog ook beleef. Zoals Sicco die op zijn fiets met vriendjes naar neergestorte vliegtuigen fietste, om te kijken of er wat bruikbaars tussen zat. Jarenlang is blij geweest met een stevig elastiek, wat om zijn broodtrommel kon. Hij moest het afgeven, uiteindelijk, aan zijn tandarts, die het kon gebruiken om zijn boormachine te repareren. Harry groeide op in de stad Amsterdam, en kon met levendige details vertellen over de voedseldroppings en de uitzinnige vreugde en feesten bij de bevrijding. Een bijzondere uitwisseling! Vooral ook bijzonder, omdat de dementie niet op de voorgrond staat in het ophalen van herinneringen van langer geleden, het deed een appèl op het gezonde deel van het geheugen! De school was blij met deze samenwerking omdat het uniek is voor kinderen om met iemand te praten die zelf de oorlog heeft meegemaakt.

Met de onderbouw is al langer een uitwisseling, maandelijks bezoeken ze ons om samen iets te ondernemen. In deze maand maken we met twee kleuterklassen een lentewandeling in het park. Plannen om de samenwerking uit te breiden zijn er ook: In april 2018 zijn we voornemens om rondom het thema ‘menselijk lichaam’ te komen vertellen over dementie, in groep 7. En groep 8 zal als extra oefenmoment, hun eindmusical voor ons komen uitvoeren.
Hartelijke groeten, Henriette en Marloes, ontmoetingsgroepen Amstelveen